Nässjö: 0380-133 39 | Aneby: 0380-413 39

Dumpade priser på älskade bakverk

Du kan inte stoppa vad som helst i en korv och kalla den för falukorv. Du kan inte utföra elarbeten utan att vara certifierad elektriker. MEN du kan stoppa vad för skit som helst i en bulle och kalla den för lussekatt. Du kan sätta en ugn i en butik och värma på frysta halvfabrikat och kalla det för bageri.

Varuhusen lockar med ”nybakade” lussekatter för några kronor och ju fler man köper desto billigare blir de. I min värld kan jag inte förstå hur något kan bli billigare ju fler man köper. Det tar lika lång tid att rulla ut varje bulle och forma den till en ”katt” och det tar lika lång tid att sätta in russinen ett och ett. Men man kan ju förstås fuska, blanda färg i degen istället för saffran, man kan blanda in russinen i degen istället för ett och ett, och man kan använda maskiner istället för människohänder.

Vi är stolta över vårt hantverk

Men så vill inte vi göra. Vi är stolta över vårt hantverk och vi tycker att njutningen av en god fika kan få kosta lite. En lussekatt kostar kanske samma som du får tre, fyra eller till och med fem stycken i varuhuset. Och vi lovar att de kommer inte bli billigare ju fler du köper, företagskunder som köper hundratals betalar samma pris som du när du kommer in och köper en. För det är vad hantverk och kvalitet kostar. Jag skulle kunna räkna upp exakt vad som ingår i priset för en lussekatt, alla de kostnader som ett hantverksbageri ska bära. Men det tar vi en annan gång för annars kommer ni somna..

Med detta önskar jag er alla en trevlig lucia och hoppas att ni får möjlighet att njuta av en riktig lussekatt bakad av en riktig bagare nära dig.

Bake my day!

Markus