Nässjö: 0380-133 39 | Aneby: 0380-413 39

Julskyltning – Magi eller slentrian?

I min värld betyder julskyltning allt! Planeringen startar redan under sommaren och ibland tidigare. Inspiration hämtas och tankas in från upplevelser och intryck under året. Inspiration till årets julskyltning är hämtad från Illums fasionabla varuhus i Köpenhamn och även från en viss världskänd tv-serie.

Det fanns en tid när julskyltning var magi. Butikerna täckte fönstren veckan före och de visades inte upp förrän 1:a advent. Barnens ögon tindrade och det var nu man fick gå och kika och önska. Idag är det inte riktigt så. Det finns några få som håller på tradition, i Nässjö är det väl mest flickorna på Nilssons blommor och så jag och min fru som jobbar hårt kvällen före julskyltning för att skapa lite magi i en annars bortglömd tradition.

 

Nästan där

I vårt bageri blir det inte riktigt jul förrän vi bakat den tyska Stollen. Denna underbara julkaka som tar en hel dag att baka och som vill ha tid på sig att mogna. Förberedelserna startar dagen före när russin läggs i rom för att dra åt sig. Den tunga fördegen med smör, mjölk, ägg och mjöl får starta upp jäsningen innan rikliga mängder russin, mandel och citron blandas in. Efter en tålmodig uppslagning där det klassiska verket bildas får den långsamt jäsa under många timmar. När skapelsen väl kommer ut från ugnen så doppas den omedelbart ner i ett bad och smör och sedan florsocker. Detta moment ger ett skyddande och konserverande täcke och mognadsprocessen startar. Detta mästerliga hantverk finns att köpa till en fullt rimlig penning från 1:a advent.

Glöm inte bort marsipan

Så finns det en annan tradition som håller på att glömmas bort. Handgjord marsipan. Förr såldes stora mängder handgjord och fantasifullt skapad marsipan på konditorierna. Idag ser man mest marsipangrisar och då är de ofta trycka i en form. Jag brinner för ”tradition i tiden” så kom in till vår butik på julskyltningen och ni kommer mötas av pizzor, sushi, korvar, hamburgare, smörgåsar, svampar…. Och så traditionella grisar. ALLT, med undantag för de riktigt små tomtarna, tillverkat för hand.

Låt vår jul fylld av tradition och nyskapande förföra er.

Bake my day

Markus Ekelund